Avustralya Vizesi

Güney Yarımküre'de yer alan kıta ülkesi Avustralya, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır; ancak bu ülkelerin hiçbiri ile kara sınırı bulunmamaktadır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sydney'dir. 8.617.930 km² karada, 80.920 km² sularda olmak üzere toplam 8.698.850 km²'lik yüzölçümüne sahip ülke, dünyanın 7. en büyü ülkesidir. 18. yüzyıla dek Aborjin halkına ev sahipliği yapmış topraklar, 1788-1868 yılları arasında Birleşik Krallık'ın başlattığı zorunlu göç sonucu Avrupa'dan aldığı göç ile sömürgeleştirilmiş ve 19. yüzyıl ortalarında 5 yeni Kraliyet kolonisi kurulmuştur. 1 Ocak 1901'de 6 koloni birleşerek Federal yapı halini almış ve Avustralya Federal Devletleri'ni oluşturmuştur. Günümüzde meşruti monarşi ile yönetilen ülkede nüfusun büyük çoğunluğu doğu kıyılarında yaşamaktadır. Dünyanın her yerinden aldığı göçler sayesinde çokkültürlü bir yapıya sahiptir. Melbourne, Perth, Adelaide ve Sidney gibi kentleri dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında üst sıralarda gösterilmektedir. 


Vize konusunda önemle dikkate alınması gereken hususlar: 

Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapmanız tavsiye edilir. Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösterilmesi tavsiye olunur. Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenmenizde yarar vardır. Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkün olabilmektedir. 

Schengen bölgesi ülkeleri  (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmemektedir. 

Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.

Gerekli Belgeler (Turistik):

İş Veren:

  • Avustralya Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı
  • Şirket imza sirküleri (süresi geçmemiş)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Beyaz zemine çekilmiş rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı ve tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasaportlarınızın resimli sayfalarının ve daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Şirketiniz yeni kurulmuş ise daha önce yaptığınız iş ile belgeler istenebilir.
  • Otel ve uçak rezervasyonları

Sigortalı Çalışanlar:
İş verenler kısmanda belirtilen tüm maddelere ilaveten:
  • SGK işe giriş bildirgesi
  • Son dört aylık maaş bordroları
  • Son dört aylık SGK prim bildirgeleri
  • Yeni çalışmaya başlamış olanlar için daha önceki işleri ile ilgili evrak talep edilebilir.

Emekliler:
  • Avustralya Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda yazılmış, seyahat amacını belirten dilekçe (Dilekçede ikamet ettiğiniz adres ve telefon numaralarınızın belirtilmeli.)
  • Emekli cüzdanı
  • Emekli maaş cüzdanı
  • Banka hesap cüzdanı (son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi)
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfalarının ve daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları

Esnaf, Sanatkarlar ve Serbest Meslek Mensupları:
  • Avustralya Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı
  • İmza beyannamesi
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfalarının ve daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Doktorlar, Avukatlar, Eczacılar, Mühendisler, Diş Hekimleri:

  • Avustralya Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı
  • İmza beyannamesi (şirket ise imza sirküleri)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfalarının ve daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Devlet Memurları:

  • Avustralya Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda yazılmış, seyahat amacını belirten dilekçe (Dilekçede ikamet ettiğiniz adres ve telefon numaralarınızın belirtilmeli.)
  • Çalıştığı kurumdan görevini ve izinli olduğunu belirten yazı
  • Son üç aylık maaş bordroları ve kurumla ilgili kimlik arkalı önlü fotokopisi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfalarının ve daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Öğrenciler:

  • Okuldan alınmış öğrenci belgesi
  • Masraflarını karşılayacak velisine ait belgeler (yukarıdaki meslek gruplarından hangisi ile meşgul olunuyorsa o meslek grubuna ait belgeler)
  • Velisinden masraflarının karşılanacağına dair yazı
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfalarının ve daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Seyahat tarihlerinizi kapsayacak şekilde yapılmış seyahat sağlık sigortası (şirketimizden temin edilebilir.)
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Gerekli Belgeler (Ticari):

İş Veren:

  • Avustralya Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı (Yazıda masraflarınızın firma tarafından karşılanacağı ve gideceğiniz firma veya fuar ile ilgili detayların belirtilmesi gerekir.)
  • Şirket imza sirküleri (süresi geçmemiş)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış orijinal faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfalarının ve daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları
  • Ziyarete gideceğiniz firma yetkilileri tarafından kaşeli imzalı isminize gelmiş davet mektubu


Sigortalı Çalışanlar:
İş verenler kısmanda belirtilen tüm maddelere ilaveten:

  • SGK işe giriş bildirgesi
  • Son dört aylık maaş bordroları
  • Son dört aylık SGK prim bildirgeleri


Akraba veya Arkadaş Ziyareti:
Yukarıda belirtilen belgelere ilaveten:

  • Davet faksı
  • Davet eden kişi oturma müsadesi veya oranın vatandaşı ise pasaport fotokopisi, kimlik fotokopisi