Kanada Vizesi

Kuzey Amerika kıtasında yer alan ve Büyük Okyanus ile Kuzey Arktic Denizi arasında 9.98 milyon kilometrekarelik alana yayılan Kanada, dünyanın en büyük 2. ülkesidir. Amerika Birleşik Devletleri ile arasındaki sınır, dünyanın en uzun kara sınırı olan Kanada'da, kuzeydeki buzul ve ormanlık arazinin fazla olması nedeniyle nüfusun büyük kısmı güneyde yaşamaktadır. Binlerce yıl öncesinde Aborjinlerin yaşadığı topraklara 17. yüzyıl sonlarında İngiliz ve Fransız kolonilerin başlattığı göç ile Avrupa'dan göç almaya başlamıştır. Günümüzde de dünyanın en yoğun göç alan ülkerinden biri olan Kanada'nın kültüründe halen İngiliz ve Fransız etkisi görülür. Ülkenin çok kültürlü yapısı özgürlükçü ve eşitlikçi bir yaşam biçimini beraberinde getirmiş; farklı etnik ve dinsel kökenden halk Kanadalı kimliği altında birleşmiştir. Güçlü ekonomisi ve sosyal devlet anlayışı ile Kanada, dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biridir. Kanada'nın başkenti Ottawa, en büyük kenti ise Toronto'dur. Ülke anayasal monarşi ile yönetilir. 10 eyalete (Britanya Kolumbiyası, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Ontario, Québec, New Brunswick, Prens Edward Adası, Yeni İskoçya ve Newfoundland & Labrador) ve 3 bölgeye (Yukon, Kuzeybatı Toprakları, Nunavut) ayrılmıştır. 
 

Vize konusunda önemle dikkate alınması gereken hususlar: 

Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapmanız tavsiye edilir. Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösterilmesi tavsiye olunur. Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenmenizde yarar vardır. Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkün olabilmektedir. 

Schengen bölgesi ülkeleri  (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmemektedir. 

Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.

Gerekli Belgeler (Turistik):

İş Veren:

  • Kanada Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda İngilizce olarak yazılmış, şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış, seyahat amacını içeren vize talep yazısı
  • Şirket imza sirküleri (süresi geçmemiş)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren, banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı ve tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Şirketiniz yeni kurulmuş ise daha önce yaptığınız iş ile belgeler istenebilir.
  • Otel ve uçak rezervasyonları
  • Nüfus cüzdan fotokopisi


Sigortalı Çalışanlar:

İş verenler kısmanda belirtilen tüm maddelere ilaveten:

  • SGK işe giriş bildirgesi
  • Son dört aylık maaş bordroları
  • Son dört aylık SGK prim bildirgeleri
  • Yeni çalışmaya başlamış olanlar için daha önceki işleri ile ilgili evrak talep edilebilir.


Emekliler:

  • Kanada Büyükelçiliği'ne hitaben yazılmış vize talebinizi belirten dilekçe (Dilekçede ikamet ettiğiniz adres ve telefon numaralarınızın belirtilmeli ve mümkün ise dilekçe İngilizce olarak yazılmalıdır.)
  • Emekli cüzdanı
  • Emekli maaş cüzdanı
  • Banka hesap cüzdanı (son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi)
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Esnaf, Sanatkarlar ve Serbest Meslek Mensupları:

  • Kanada Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda İngilizce olarak yazılmış, şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış, seyahat amacını içeren vize talep yazısı
  • İmza beyannamesi
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren, banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları

 

Doktorlar, Avukatlar, Eczacılar, Mühendisler, Diş Hekimleri:

  • Kanada Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda İngilizce olarak yazılmış, şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış, seyahat amacını içeren vize talep yazısı
  • İmza beyannamesi (şirket ise imza sirküleri)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren, banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Devlet Memurları

  • Kanada Büyükelçiliği'ne hitaben yazılmış, seyahat amacını belirten ve vize talebinizi içeren dilekçe (Dilekçede ikamet ettiğiniz adres ve telefon numaralarınızın belirtilmeli ve mümkün ise dilekçe İngilizce olarak yazılmalıdır.)
  • Çalıştığı kurumdan görevinizi ve izinli olduğunuzu belirten yazı
  • Son üç aylık maaş bordroları ve kurumla ilgili kimlik arkalı önlü fotokopisi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren, banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Öğrenciler:

  • Okuldan alınmış öğrenci belgesi
  • Masraflarını karşılayacak velisine ait belgeler (yukarıdaki meslek gruplarından hangisi ile meşgul olunuyorsa o meslek grubuna ait belgeler)
  • Velisinden masraflarının karşılanacağına dair yazı
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Seyahat tarihlerinizi kapsayacak şekilde yapılmış seyahat sağlık sigortası (şirketimizden temin edilebilir.)
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Gerekli Belgeler (Ticari):

İş Veren:

  • Kanada Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda İngilizce olarak yazılmış, şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış, seyahat amacını içeren vize talep yazısı (Yazıda masraflarınızın firma tarafından karşılanacağı ve gideceğiniz firma veya fuar ile ilgili detayların belirtilmesi gerekir.)
  • Şirket imza sirküleri (süresi geçmemiş)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış orijinal faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren, banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Beyaz zemine çekilmiş, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları
  • Ziyarete gideceğiniz firma yetkilileri tarafından kaşeli imzalı isminize gelmiş davet mektubu

 

Sigortalı Çalışanlar:

İş verenler kısmanda belirtilen tüm maddelere ilaveten:

  • SGK işe giriş bildirgesi
  • Son dört aylık maaş bordroları
  • Son dört aylık SGK prim bildirgeleri

Akraba veya Arkadaş Ziyareti:

Yukarıda belirtilen belgelere ilaveten:

  • Ziyarete gideceğiniz kişi tarafından gönderilmiş davet faksı
  • Davet eden kişi oturma müsadesi veya oranın vatandaşı ise pasaport fotokopisi, kimlik fotokopisi