Meksika Vizesi

Kuzey Amerika'nın güneyinde yer alan Meksika, kuzeyde Amerika Birleşik Devletleri, güneydoğuda Guatemala ve Belize ile komşudur. Ülke batıda Atlas Okyanusu, güneydoğuda Karayip Denizi ve doğuda Meksika Körfezi ile çevrilidir. 2 milyon kilometrekareye yakın yüzölçümü ile Amerika kıtasının 6., dünyanın ise 14. en büyük ülkesidir. Ülkenin başkenti Meksiko; diğer büyük şehirleri ise Guadalajara, Monterrey, Puebla, Toluca, Tijuana ve León'dur.

Başta Aztekler ve Mayalar olmak üzere insanlığın en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapan Meksika toprakları 1519'da İspanyol İmparatorluğu tarafından kolonileştirilmiş; üçyüz yıl aradan sonra Meksika adı ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Ardından Amerika, Fransa gibi ülkeler ile yaptığı savaşlar, ekonomik ve siyasi çöküşler yaşamış, 2 imparatorluk ve bir diktatörlük rejimi tarafından yönetilmiştir. 1910 Meksika Devrimi'nin ardından diktatörlük rejimi yıkılmış ve 1917'de kabul edilen anayasa ile bugünkü yönetim şekli olan anayasal cumhuriyete geçiş yapılmıştır. Ressam Frida Kahlo ve Diego Rivera, oyuncu Salma Hayek ve Gael Garcia Bernal, yazar Carlos Fuentes ve Octavio Paz, yönetmen Luis Bunuel ve Alfonso Cuarón, dünyaca ünlü Meksikalılar arasındadır. 

Kuzeydeki Aztek kalıntıları, Maya Piramitleri gibi tarihi kalıntıları; Karayip Denizi'ne uzanan bembeyaz kumlu sahilleri; UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınan 30'dan fazla değeri; Diego Rivera ve Frida Kahlo gibi sanatçıların bıraktığı eserleri görebileceğiniz müze ve yapıları ile Meksika her mevsim dünyanın en çok turist çeken ülkelerinin başında gelir. 


Vize konusunda önemle dikkate alınması gereken hususlar: 

Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapmanız tavsiye edilir. Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösterilmesi tavsiye olunur. Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenmenizde yarar vardır. Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkün olabilmektedir. 

Schengen bölgesi ülkeleri  (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmemektedir. 

Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.

Gerekli Belgeler (Turistik):

İş Veren:

  • Meksika Başkonsolosluğu'na hitaben antetli kağıda İngilizce olarak yazılmış, şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış, şirketteki görevinizi ve seyahat amacını içeren vize talep yazısı
  • Şirket imza sirküleri (süresi geçmemiş)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içerisinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı ve tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasaportlarınızın 1., 2., 3., 4. sayfalarının, kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfasının ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu

Sigortalı Çalışanlar:
İş verenler kısmanda belirtilen tüm maddelere ilaveten:
  • SGK işe giriş bildirgesi
  • Son dört aylık maaş bordroları
  • Son dört aylık SGK prim bildirgeleri

Emekliler:
  • Meksika Başkonsolosluğu'na hitaben İngilizce olarak yazılmış vize talebinizi belirten dilekçe (Dilekçede ikamet ettiğiniz adres ve telefon numaralarınızın belirtilmeli.)
  • Emekli cüzdanı
  • Emekli maaş cüzdanı
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı ve tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasaportlarınızın 1., 2., 3., 4. sayfalarının, kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfasının ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu

Esnaf, Sanatkarlar ve Serbest Meslek Mensupları:
  • Meksika Başkonsolosluğu'na hitaben İngilizce olarak yazılmış vize talebinizi belirten dilekçe (Dilekçede ikamet ettiğiniz adres ve telefon numaralarınızın belirtilmeli.)
  • İmza beyannamesi
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içerisinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı ve tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasaportlarınızın 1., 2., 3., 4. sayfalarının, kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfasının ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu

Doktorlar, Avukatlar, Eczacılar, Mühendisler, Diş Hekimleri:
  • Meksika Başkonsolosluğu'na hitaben antetli kağıda İngilizce olarak yazılmış, şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış, şirketteki görevinizi ve seyahat amacını içeren vize talep yazısı
  • İmza beyannamesi (şirket ise imza sirküleri)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içerisinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı ve tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasaportlarınızın 1., 2., 3., 4. sayfalarının, kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfasının ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu

Devlet Memurları:
  • Meksika Başkonsolosluğu'na hitaben İngilizce olarak yazılmış, seyahat amacını belirten dilekçe (Dilekçede ikamet ettiğiniz adres ve telefon numaralarınızın belirtilmeli.)
  • Çalıştığı kurumdan görevini ve izinli olduğunu belirten yazı
  • Son üç aylık maaş bordroları ve kurumla ilgili kimlik arkalı önlü fotokopisi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın 1., 2., 3., 4. sayfalarının, kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfasının ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
 
Öğrenciler:
  • Okuldan alınmış öğrenci belgesi
  • Masraflarını karşılayacak velisine ait belgeler (yukarıdaki meslek gruplarından hangisi ile meşgul olunuyorsa o meslek grubuna ait belgeler)
  • Velisinden masraflarının karşılanacağına dair yazı
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın 1., 2., 3., 4. sayfalarının, kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfasının ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Seyahat tarihlerinizi kapsayacak şekilde yapılmış seyahat sağlık sigortası (şirketimizden temin edilebilir.)
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Daha önce Schengen vizesi almayan yolcularımızın bulundukları ilçe emniyet müdürlüğünden daha önce pasaportları olup olmadığına dair protokol yazısı almaları gerekir.

Gerekli Belgeler (Ticari):

İş Veren:
  • Meksika Başkonsolosluğu'na hitaben antetli kağıda İngilizce olarak yazılmış, şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış, şirketteki görevinizi ve seyahat amacını içeren vize talep yazısı (Yazıda masraflarınızın firma tarafından karşılanacağı ve gideceğiniz firma veya fuar ile ilgili detayların belirtilmesi gerekir.)
  • Şirket imza sirküleri (süresi geçmemiş)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış orijinal faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (Son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi ve ekinde banka yetkilisinin imza sirküleri mutlaka olmalıdır.)
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz, rötuşsuz 2 adet fotoğraf
  • Pasaportlarınızın 1., 2., 3., 4. sayfalarının, kimlik bilgilerinin bulunduğu son sayfasının ve temdit sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D, İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, boşanmış ise boşanma ilamı veya tüm bunları içeren nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Ziyarete gideceğiniz firma yetkilileri tarafından kaşeli imzalı isminize gelmiş davet mektubu

Sigortalı Çalışanlar:
İş verenler kısmanda belirtilen tüm maddelere ilaveten:
  • SGK işe giriş bildirgesi
  • Son dört aylık maaş bordroları
  • Son dört aylık SGK prim bildirgeleri