Yunanistan Vizesi

Türkiye’nin batıdaki komşularından Yunanistan, Antik Yunan medeniyetlerinin izlerini taşıyan tarihi yapılarının yanı sıra Ege ve Akdeniz’deki irili ufaklı adaları ile de dünyanın en çok turist çeken ülkelerinden biridir. Özellikle yaz aylarında Midilli, Samos, Sakız gibi Ege kıyılarımıza yakın konumlu adalarına ülkemizden pek çok turistin seyahat ettiği Yunanistan, Çeşme ve Kuşadası hareketli gemi turlarına da ev sahipliği yapıyor. Eğlence hayatı ile ünlü Mikonos, romantik günbatımı ile özellikle balayı için tercih edilen Santorini, Girit ve Rodos da en sevilen Yunan Adaları arasında yer alıyor. Ana karadaki topraklarında ise özellikle ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evin bulunduğu Selanik ve Kavala, Balkan turlarına çıkan gezginlerin uğramadan geçmediği şehirler arasında yer alıyor. Yunanistan’a seyahat edecek umuma mahsus pasaportu bulunan T.C. vatandaşları vizeye tabii iken diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri, 180 gün içinde 90 günü aşmayacak seyahatlerinde vizeden muaftır.  
 

Vize konusunda önemle dikkate alınması gereken hususlar: 

Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapmanız tavsiye edilir. Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösterilmesi tavsiye olunur. Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenmenizde yarar vardır. Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkün olabilmektedir. 

Schengen bölgesi ülkeleri  (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmemektedir. 

Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.
 

Gerekli Belgeler (Turistik):

İş Veren:

  • Yunanistan Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı
  • Şirket imza sirküleri (süresi geçmemiş)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi)
  • Yeni çekilmiş arka fonu beyaz 2 adet fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Evlenme cüzdanı, nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Seyahat tarihlerinizi kapsayacak şekilde yapılmış seyahat sağlık sigortası (şirketimizden temin edilebilir.)
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Sigortalı Çalışanlar:

İş verenler kısmanda belirtilen tüm maddelere ilaveten:
  • SGK işe giriş bildirgesi
  • Son dört aylık maaş bordroları
  • SGK Hizmet Dökümü
  • Son dört aylık SGK prim bildirgeleri


Emekliler:

  • Yunanistan Büyükelçiliği'ne hitaben yazılmış vize talebinizi belirten dilekçe (Dilekçede ikamet ettiğiniz adres ve telefon numaralarınızın belirtilmeli.)
  • Emekli cüzdanı
  • Emekli maaş cüzdanı
  • Banka hesap cüzdanı (son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi)
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz 2 adet fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Seyahat tarihlerinizi kapsayacak şekilde yapılmış en az bir ay geçerli seyahat sağlık sigortası (şirketimizden temin edilebilir.)
  • Evlenme cüzdanı, nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları

 

Esnaf, Sanatkarlar ve Serbest Meslek Mensupları:

  • Yunanistan Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı
  • İmza beyannamesi
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi)
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz 2 adet fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Seyahat tarihlerinizi kapsayacak şekilde yapılmış en az bir ay geçerli seyahat sağlık sigortası (şirketimizden temin edilebilir.)
  • Evlenme cüzdanı, nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Doktorlar, Avukatlar, Eczacılar, Mühendisler, Diş Hekimleri:

  • Yunanistan Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı
  • İmza beyannamesi (şirket ise imza sirküleri)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi)
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz 2 adet fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Seyahat tarihlerinizi kapsayacak şekilde yapılmış en az bir ay geçerli seyahat sağlık sigortası (şirketimizden temin edilebilir.)
  • Evlenme cüzdanı, nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Devlet Memurları:

  • Yunanistan Büyükelçiliği'ne hitaben yazılmış vize talebinizi belirten dilekçe (Dilekçede ikamet ettiğiniz adres ve telefon numaralarınızın belirtilmeli.)
  • Çalıştığı kurumdan görevini ve izinli olduğunu belirten yazı
  • Son üç aylık maaş bordroları ve kurumla ilgili kimlik arkalı önlü fotokopisi
  • Banka hesap cüzdanı (son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi)
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz 2 adet fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Seyahat tarihlerinizi kapsayacak şekilde yapılmış en az bir ay geçerli seyahat sağlık sigortası (şirketimizden temin edilebilir.)
  • Evlenme cüzdanı, nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları

Öğrenciler:
  • Okuldan alınmış öğrenci belgesi
  • Masraflarını karşılayacak velisine ait belgeler (yukarıdaki meslek gruplarından hangisi ile meşgul olunuyorsa o meslek grubuna ait belgeler)
  • Velisinden masraflarının karşılanacağına dair yazı
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz 2 adet fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi 
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Seyahat tarihlerinizi kapsayacak şekilde yapılmış seyahat sağlık sigortası (şirketimizden temin edilebilir.)
  • Evlenme cüzdanı, nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları


Gerekli Belgeler (Ticari):

İş Veren:

  • Yunanistan Büyükelçiliği'ne hitaben antetli kağıda yazılmış şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren vize talep yazısı (Yazıda masraflarınızın firma tarafından karşılanacağı ve gideceğiniz firma veya fuar ile ilgili detayların belirtilmesi gerekir.)
  • Şirket imza sirküleri (süresi geçmemiş)
  • İlgili yıla ait vergi levhası
  • Bağlı olduğunuz odadan son 3 ay içersinde alınmış faaliyet belgesi
  • Kuruluş ve son değişiklikleri içeren ticaret sicil gazetesi
  • Banka hesap cüzdanı (son altı aylık hareketleri içeren güncel hesap cüzdanı veya son altı aylık hareketleri içeren banka yetkilisi tarafından kaşeli imzalı hesap ekstresi)
  • Yeni çekilmiş, arka fonu beyaz 2 adet fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi
  • Pasaportlarınızın resimli sayfaları ile daha önce alınmış Schengen, A.B.D., İngiltere, İsviçre vizelerinin fotokopileri
  • Seyahat tarihlerinizi kapsayacak şekilde yapılmış en az bir ay geçerli seyahat sağlık sigortası (şirketimizden temin edilebilir.)
  • Evlenme cüzdanı, nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Tapu, araç ruhsatı, kredi kartı, kira kontratı (gelir amaçlı) fotokopileri
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş ve kesinlikle vize alacak kişi tarafından imzalanmış vize müracaat formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları
  • Ziyarete gideceğiniz firma yetkilileri tarafından kaşeli imzalı isminize gelmiş davet mektubu


Sigortalı Çalışanlar:

İş verenler kısmanda belirtilen tüm maddelere ilaveten:
  • SGK işe giriş bildirgesi.
  • Son dört aylık maaş bordroları
  • SGK Hizmet Dökümü
  • Son dört aylık SGK prim bildirgeleri